KAAN’ın bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri yapıldı.
Yer testleri ile taksi testlerinin tamamlanmasının ardından KAAN’ın birkaç hafta içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.
Milli Muharip Uçak radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretiliyor.
Kokpiti tek kişilik olarak tasarlanan milli savaş uçağı; çift motorlu, radara karşı düşük görünürlük, gövde içi silah taşıma özelliği, gelişmiş uçuş ve atış sistemleri, çift fonksiyonlu radar ve elektronik harp kabiliyetine sahip olacak.
Milli Muharip Uçak, çift kuyruk, çift motor ve köşeli yapısıyla dikkat çekiyor.
Üstün özellikleriyle tam bir savaşçı olan uçak, 21 metre uzunluğa, 6 metre yüksekliğe, 14 metre de kanat açıklığına sahip bulunuyor.
55 bin feet irtifaya çıkabilecek uçak, sesten 1.8 kat daha hızlı da uçabilecek.
Öte yandan uçağın burun kısmına ASELSAN tarafından üretilecek radar yerleştirilmesi planlanıyor.
ASELSAN ayrıca milli muharip uçakta kullanılacak elektronik harp sistemi ve elektro optik 360 derece gözetleme sistemini de geliştiriyor.
Türkiye’ye lig atlatacak proje kapsamında üretilen uçak, uçan bilgisayar olarak da adlandırılıyor.
5. nesil savaş uçağının beyni için 500 mühendis 20 milyon kod satır yazacak.
TÜBİTAK ise uçak için yeni nesil bir görev bilgisayar sistemi geliştiriyor.
Uçakta radarda görünmezlik özelliğini güçlendirmek adına, silahların gövde içinde taşınmasını sağlayan bölümler de düşünüldü.
Milli savaş uçağı, dördü gövde altında dördü de gövdenin yanlarında olmak üzere sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabilecek.
Radarda görünmezlik özelliğinden feragat edilebilecek durumlarda kanat altında dört ayrı silah sistemi daha bulanabilecek.
Milli muharip uçağın taşıyacağı tüm silah ve füzeler de yine Roketsan üretimi yerli ve milli ürünler olacak.
5. Nesil çok rollü savaş uçağı, sahadaki üstün hava hakimiyetini ise yapay zeka ile arttırılmış muharebe gücüyle sağlayacak.
Milli savaş uçağı şu ana kadar üretilen veya üzerinde çalışılan beşinci nesil savaş uçakları arasında en büyük uçak olma özelliğini de taşıyor.
F-16 tipi savaş uçaklarının kademeli olarak yerini alacak olan projeyle Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri olacak.
Türk savunmasının en büyük meydan okumalardan biri, olarak ifade edilen proje ile Türk ordusu çok sayıda sistemi birlikte hareket ettirebilecek eşsiz bir güç çarpanına da erişmiş olacak.
2030’da 5. nesil seviyesine ulaşması beklenen yerli savaş uçağının fiyatının ise 100 milyon dolar yani yaklaşık 2.3 milyar lira olması bekleniyor. ülkemize milletimize hayırlı olsun
Bir yanıt bırakın